粤语语言文字研究吧 关注:47贴子:2,542

【吹下水】老实讲,虽然你哋话二哈系越南婆,但我觉得佢系男嘅

只看楼主收藏回复

当然,都唔排除系泰国嗰啲……

IP属地:广东来自Android客户端1楼2023-10-31 07:59回复
    把声一啲都唔似女嘅

IP属地:广东来自Android客户端2楼2023-10-31 08:06
      粤语发音容易讲错嘅嘢 呢度两段录音,第一段把声好假,应该系变声器。第二段好明显系男人声,就系捏鼻讲嘢。

IP属地:广东来自Android客户端3楼2023-10-31 08:14
        越南ip讲广西口音白话,录下来给各位听下。 呢段亦系男人声。唔好听到声调高少少就当系女人。女人嘅声线唔系咁嘅,有啲女人讲得低音过佢但系都可以一听就知系女嘅。

IP属地:广东来自Android客户端4楼2023-10-31 08:22
          再来一次听生易炳 二哈diu9碌98。

IP属地:广东来自Android客户端6楼2023-10-31 08:37
            粤语发音容易讲错嘅嘢 二哈唔系变声器就系捏鼻。

IP属地:广东来自Android客户端7楼2023-10-31 08:50
              成日吞楼,所以会有重复

IP属地:广东来自Android客户端8楼2023-10-31 08:53
                转自粤语吧-一人分饰多角。 二哈早期都系用变声器

IP属地:广东来自Android客户端9楼2023-10-31 09:00
                  【转】有人话羡慕广州人,诸葛亮阵前骂王... 二哈羡慕广州人

IP属地:广东来自Android客户端10楼2023-10-31 09:04
                    我出師喇,新一代嘅股神誕生,就係我喇。... 日南古神诞生!

IP属地:广东来自iPhone客户端11楼2023-10-31 10:14
                    收起回复
                      @川鹤粤语 @池中物如囊中物 听完段音频再睇返呢张图。

IP属地:广东来自iPhone客户端12楼2023-10-31 10:27
                        东兰县?@川鹤粤语 @池中物如囊中物

IP属地:广东来自iPhone客户端13楼2023-10-31 11:50
                          重度精神遷移

IP属地:广东来自iPhone客户端14楼2023-11-01 17:00
                            菜头仔再发发“越南婆”“黑手”握鸡蛋的图片,睇真啲 男定女

IP属地:广东15楼2023-11-03 18:48

IP属地:广东16楼2023-11-04 13:15
                              收起回复