广州话吧 关注:2,876贴子:72,913

广州 烧鹅上下桩叫上下saak 个saak字,点写呢

只看楼主收藏回复

IP属地:美国1楼2020-01-17 09:44回复
    唔识点写

IP属地:广东14楼2020-06-26 19:19
      唔系上下装咩?

IP属地:广东来自Android客户端18楼2021-05-21 10:10
      收起回复
        佛山话kaak8,照计系等如广州话嘅一kak7,即系一橛(gyt9)[上半橛、下半橛]。

IP属地:广东来自Android客户端19楼2021-05-21 10:15
          上下庄的一种讲法,是上下saat8,不是上下saak8。

IP属地:广东来自Android客户端20楼2021-05-21 10:31
          收起回复
            去烧腊店斩料(Liu6-2)买烧鹅(ngo4-2),爱(=要[呲牙])半边(又=一边[呲牙])烧鹅又太贵,再分一半,鹅[ngo4,不变调,甮(mai5米)学山蛮乱变调怪叫]肶呢边叫做下庄(下刹),鹅翼嗰边叫做上庄(上刹)。上下刹,好少人讲,有啲档主甚至唔识,好奇怪[囧][呲牙]…

IP属地:广东21楼2021-05-21 19:27

IP属地:广东来自Android客户端22楼2021-05-22 09:40
              收起回复

IP属地:广东来自iPhone客户端23楼2021-10-21 16:22
                  广州东山龟岗二马路嘅老牌名牌妙(m|iu6)栈(dzaan6_2盏)烧腊店,下昼6点就全部卖齐,收摊闩门,其中烧鹅
                  在下昼5点左右卖齐。照片由本人摄于今年4月。版权所有。

IP属地:广东24楼2021-10-28 11:29

广州东山老牌烧鹅,乜都唔讲,得未,哈哈~

IP属地:广东25楼2021-10-28 14:53
                    收起回复
                      顶颔,下颔。

IP属地:广东来自Android客户端26楼2021-10-30 06:15
                      收起回复
                        @川鹤粤语

IP属地:广东来自Android客户端27楼2021-11-01 14:05
                        收起回复
                          你冇可能分得出,因为所有区嘎本地人基本上都会存在迁区可能。

IP属地:广东来自iPhone客户端29楼2022-10-26 15:04
                          收起回复
                            半脎 = 半边,半段,半截

IP属地:广东31楼2022-11-17 14:29
                            收起回复
                              飲淡daam湯,啲湯冇落鹽好淡taam 。

IP属地:广东来自iPhone客户端32楼2023-02-03 10:17
                              收起回复