粤语吧 关注:279,939贴子:2,822,719

大家觉得以香港为重镇的粤语文化产业影响力下降的原因是什么?

只看楼主收藏回复

大家觉得以香港为重镇的粤语文化产业影响力下降的原因是什么?

来自Android客户端1楼2019-12-11 20:35回复
    文明冲突

IP属地:广东来自Android客户端2楼2019-12-11 22:23
      点讲呢都好正常个啦,文化输出减少左证明,大环境等影响,其他地方 粤语城市正在,崛起。你都知香港好多大学生啦,但係佢都有顶峰。以前内地,读书嘅都少边度有时间研究嗰啲歌曲啊嗰啲,字体文化啊 影晒埋一世纪 省城,成百个城市。所以 以后大家努力啊 好多老广东网红 靠 网络起家。。

IP属地:广东来自Android客户端3楼2019-12-11 22:27
        然好多精英都係去香港发展啦不过而家都返来大陆省城最好喺城省城搞过,娱乐圈。而家係好多北上。所以喺广州附近搞个娱乐圈係好个,组成,广州上海北京三大,文化输出。

IP属地:广东来自Android客户端4楼2019-12-11 22:28
          觉得香港几时都係第一。但係你要发钱你就要,睇点似萱哋去海南或者去广州佛山其他培养自己嘅学院 人才。如果带到系统意识回流,噉你就成功喇,你係喺嗰边係唔得嘅。

IP属地:广东来自Android客户端5楼2019-12-11 22:30
          收起回复
            到广东省仲有广西啲老广东地区已经,大有,大把财发啦。粤西中意搞年咧。而家,广州嗰班经常来啦靖达啊72家房嗰啲啊经常嚟,客串。演出。粤剧个大把啦经常来唱。呢啲都可以话,诶嗰啲文化个经济圈。

IP属地:广东来自Android客户端6楼2019-12-11 22:31
              多啲返广东走场,囉或者投资搞的文化中心啊红馆啊 丽都啊酒吧啊。酒店啊都係一系列生态嘅你要呢个生态完整所以你要研究。你都知有粤语歌曲之后就有诗啲有私的就有一啲三有1米3,就有嗰啲乜粤(广东话书面语)字体。所以你喺广东喺广州,佛山粤西有三大支点基点 基地,你说那个基地其他个就唔使理喇。

IP属地:广东来自Android客户端7楼2019-12-11 22:33
                喺粤西嗰边嗰啲人锺意搞音乐啊做戏多啊。

IP属地:广东来自Android客户端8楼2019-12-11 22:34
                  几百亿个娱乐圈啊睇你有唔有本事去执。

IP属地:广东来自Android客户端9楼2019-12-11 22:34
                    自己个地盘无丢啦,得闲北上,捡十几万。

IP属地:广东来自Android客户端10楼2019-12-11 22:34
                    收起回复
                      现在内地流行文化有一定规模了,不用再看粤港文化了

IP属地:广东13楼2019-12-12 17:28
                      收起回复
                        当年大陆地区比较落后,香港才能对内地不断地文化输出,现在情势已经变了,今非昔比,粤语影响力自然也下降。

IP属地:广西来自Android客户端14楼2019-12-12 17:49
                        收起回复
                          近十年有边啲值得推荐嘅歌同电影?

IP属地:河南来自Android客户端15楼2019-12-12 20:41
                          收起回复
                            不流行

IP属地:重庆来自Android客户端17楼2019-12-13 08:35