广西白话吧 关注:1,388贴子:24,775
  • 12回复贴,共1

hello,大家好,第一次发帖。我感觉我哋广西白话氛围流失比

只看楼主收藏回复

hello,大家好,第一次发帖。
我感觉我哋广西白话氛围流失比广东严重,尤其係首府南宁啦。(在下唔係南宁人,只係睇到呢个情况)
我身边有啲细孥仔,明明喺南宁市长大,阿爸阿妈都係平时讲邕浔白话嘅,反而细孥仔识听唔识讲白话。
平时细孥喺屋企,就全日都用煲冬瓜同父母沟通,锻炼白话口语嘅机会就少喇。
然后有一日,我亲戚一个细孥女问我,哥哥,你会不会香港口音的白话。
我好无语,因为广西人虽然唔一定讲得到广州话,但係其实口音蠛下,讲广州话都ok嘅,最多咪有啲口音,都冇乜所谓嘅。

来自Android客户端1楼2018-12-15 15:21回复
    大家身边觉唔觉有类似嘅情况啊?

来自Android客户端2楼2018-12-15 15:22
    收起回复
      南宁早已普化

来自Android客户端3楼2018-12-16 23:59
      收起回复
        确实系咁,我讲惯我啲容县白话再讲广东话系有少少口音,但是不多明显唧。毕竟自细到大都系讲本地白话,口音啲嘢无可避免嘅

来自Android客户端4楼2018-12-17 00:09
        收起回复
          保护广西白话是每一个广西白话族群不可推卸的责任,因为广西有2500万左右的人讲白话!

来自手机贴吧5楼2019-01-14 14:02
            下载贴吧客户端发语音!

来自Android客户端6楼2019-01-15 12:48
              你啲南宁话冇正宗,比较似广东nu边个

来自Android客户端7楼2019-07-14 02:48
                我係广东大个嘅,讲广州音完全OK啦,屋企音都冇问题

IP属地:辽宁来自Android客户端8楼2019-07-17 00:55
                  对啊,我家也是爸妈讲白话,一转头就跟我讲普通话……平时说白话的机会很少,都是被外婆逼着用白话交流练出来的……

来自iPhone客户端9楼2019-08-14 02:33

IP属地:广东来自Android客户端10楼2019-08-28 13:04