广西白话吧 关注:1,314贴子:24,597
  • 72回复贴,共1

廉州话视频音频材料之 不是白话的粤方言

只看楼主收藏回复

“廉州话”其实係钦廉粤语嘅代表口音之一。
佢主要分布在合浦除东部客家话区嘅剩余地区、北海部分地区,钦州北部嘅浦北、沿海嘅东场、犀牛脚,防城沿海企沙等地。因为一般喺合浦习惯称作廉州话,此外也用呢种说法。而喺钦州防城一带,似乎呢种口音称呼得更多嘅是“海擦话”。
语音特点係全浊送气,相似于客家话,比如呢样嘅字:
地 普通话 di 广州 dei 廉州话 ti(d和t)
字 普通话 zi 广州 zi 廉州话 ci(z和c)
达 普通话 da 广州 daat 廉州话 taat(d和t)
毒 普通话 du 广州 duk 廉州话 tok(d和t)
度 普通话 du 广州 dou 廉州话 tu(d和t)
白 普通话 bai 广州 bak 廉州话 pek(b和p)
(以上d,z,b为不送气音,而t c p为送气音)
此种例子好多。呢个係钦廉粤语嘅特征之一,好似北海钦州等市区白话也有此种本土嘅影响,呈现出同广州白话唔同嘅送气现象,当然市区白话嘅送气冇廉州话呢种口音咁强烈。
此外,词汇上同一般白话亦唔同。比如唔讲“係”讲“是”,唔讲“睇”讲“看”,唔讲“饿”讲“饥”等等。
值得注意嘅係,呢种口音嘅人并唔自称白话,兼之把自家嘅语言系统同本地白话(唔一定係市区白话,都可能是乡村白话咯)严格区分。我估计係因为其本地化嘅历史比较长,本地意识过强。呢个是我嘅母语,所以我来“广西白话吧”里混其实係……,额,我都唔知道怎讲啦。

1楼2012-06-23 02:46

呢度我就贴上一啲与之相关嘅视听材料,大家可以听听,与一般嘅白话差别係怎嘅。
    分为三部分
    。第一部分係一个本地人自家拍嘅小电影,喺合浦廉州取景嘅,我截出片段,畀大家睇睇(不过配音同埋音质唔係几好)。
    第二部分係一个乡村村戏嘅视频,其中嘅口音係老派嘅,呢个冇字幕,你哋可以试试听得懂几多(有挑战性,哈哈)。
    第三部分係我自家临时录嘅古诗(声线无好,大家见谅)。

2楼2012-06-23 02:46
      每一部分:
      (唔知道为乜,上传优酷同土豆网后音频同埋视频变咗唔同步。大家也要注意,字幕係意译,唔係一个字一个字嘅翻译……)
      1、第一段

收起回复
      3楼2012-06-23 02:47
        2、第二段
        呢段分两部分,第一次一个女嘅出现时,讲嘅係本地客家话;第二次一个小烂仔来嘅时候,进嘅才是廉州话。

收起回复
        4楼2012-06-23 02:49
          3、睇睇

5楼2012-06-23 02:49
            4、音频唔对

6楼2012-06-23 02:50
              5、音频唔对?

7楼2012-06-23 02:50
                6、最后一段

8楼2012-06-23 02:51
                  每二部分:
                  估计系过年时候嘅村戏。里头嘅口音讲得好慢好慢,老派声音。相机拍嘅,声音同视频都唔系好清。

收起回复
                  9楼2012-06-23 02:51
                    每三部分:
                    我自己用WIN7自带录音软件录制嘅,音有啲细,如果听唔清,可以放大啲声音。另外,冇食得饱,读得有气冇力。
                    1、塞下曲-李益

10楼2012-06-23 02:53
                      2、凉州词-王翰

11楼2012-06-23 02:53
                        3、关山月-李白

12楼2012-06-23 02:53
                          4、从军行-王维

13楼2012-06-23 02:54
                            5、送元二使安西-王维

14楼2012-06-23 02:54
                              6、塞下曲-卢仑

15楼2012-06-23 02:55
                                值得收藏!~

收起回复
                                17楼2012-06-23 11:25
                                  不是犀牛角话吗

收起回复
                                  18楼2012-06-24 10:46
                                    耳测
                                    影母和以母还是保留对立格局啊

收起回复
                                    19楼2012-07-10 21:05
                                      会说北海白话,廉州话,客家话的路过,表示赞美楼主。

收起回复
                                      来自手机贴吧21楼2012-07-24 00:57
                                        会说北海白话,廉州话,客家话的路过,表示赞美楼主。

来自手机贴吧22楼2012-07-24 00:57
                                          正如楼主话斋,发音送气与唔送气(本人觉得擦齿),系本地(甚至下四府)白话同广府片白话的一个明显口音上的区别,非但廉州话如此,下四府周边地区白话也如此。
                                          楼主提供的小电影使用的是廉州话,但听了好唔顺耳,问题系宜家后生一代受普通话影响太大,对话过于书面话,语法上普通话化,放在现实生活中,这样讲话就累死咯……长此以往,过不了几代廉州话将会失去原来的味道和失真了……
                                          村下小品确实是较正宗的廉州话(常乐口音非廉州口音)生动,自然,鬼马,延续了廉州话一贯的搞笑味道
                                          楼主的诗词朗读有些许咬字读音似乎不对,口音估计也不是廉州的吧?

收起回复
                                          23楼2013-04-05 20:02
                                            要不要这么专业呀…哈哈

收起回复
                                            来自手机贴吧24楼2013-04-07 15:23
                                              北那那,廉中取外景啊

25楼2013-08-23 02:23
                                                我第一次听北海话,怎么像是闽语粤语混了说的感觉,有人分析过语言的层次么

收起回复
                                                26楼2013-09-20 00:17

27楼2013-09-29 06:42
                                                    丢 成戳日讲自己无系白话,其实根本没人讲过你地廉州话系白话。纯粹自己YY。

28楼2015-06-27 14:49
                                                      益事果 泥吃夜蛮漫

29楼2015-07-07 13:32
                                                        wa叔你好

来自Android客户端30楼2015-07-07 18:19
                                                          唔错

31楼2015-07-09 00:57