广东话吧 关注:24,826贴子:458,712
  • 7回复贴,共1

【搜狗输入法】轻松打粤语字

取消只看楼主收藏回复

下载连接:http://www.sogou.com/pinyin/  
如果你净系识用拼音打字,咁我推荐你要下载个搜狗拼音输入法。 
我用过几好,你打咗一个字出嚟之后,呢个字就会畀顶到第一行。 
譬如话,我打『佢』字,『佢』字第一次要揾好多页先至揾到,但系第二次打『佢』字,佢就会出现喺第一个。 
仲会记住你打嘅词组,譬如话你打佢哋,下次打佢就会记住喇。 
系埋好方便咧,以后大家都唔晒借字喇。 
有好多版本嘅,自己可以上网查。跟住畀啲粤语字嘅拼音输入法。 

1楼2008-06-23 10:02回复
    嚟li 
    冇mao 
    咁gan 
    嘅ge 
    嗰ge 
    喺xi 
    啲di 
    哋di 
    佢qu 
    啱yan 
    嘢ye 
    啰luo 
    咗zuo 
    啫zhe 
    噃bo 
    唓che 
    嗱na 
    喎wai 
    啩gua 
    乸na 
    屌diao 
    黐chi 
    孖ma 
    冚kan 
    噏xi 
    喐yu 
    氹dang 
    啖dan 
    旧jiu 
    瞓fen 
    冧lin 
    揾wen 
    畀bi 
    俾bi 
    拗ao 
    嗌ai 
    卅sa 
    廿nian 
    咭ji 
    谂shen 
    睇di

2楼2008-06-23 10:02
    收起回复
      智能拼音OUT晒架喇!快换啦! 
      以后唔晒借字,都唔好再立乱借字啦

3楼2008-06-23 10:02
        下载连接:http://www.sogou.com/pinyin/ 
        譬如话,我打『佢』字,『佢』字第一次要揾好多页先至揾到,但系第二次打『佢』字,佢就会出现喺第一个。 

(补返)

6楼2008-06-23 13:31

(备份)

7楼2008-06-23 13:32
            唔该吧主 回复楼上上 我都系用开无耐 唔系好清

10楼2008-06-23 14:35
              是但下载一个都得,下载咗,要打粤语字用嗰啲拼音埋打到啰

13楼2008-06-23 19:59
                用五笔可以打粤语么? 

作者: 218.18.58.* 2008-9-20 17:39   回复此发言 

--------------------------------------------------------------------------------

当然可以

20楼2008-09-20 20:31